Mot Italien

Efter en intensiv arbetsdag som började kring 07:30 och slutade först frammåt 23 hemma så känns allting ganska lungt i dag. Det mesta är färdigpackat, fast oj vilken packning vi har. Är man 5 personer som ska åka till Norditalien i maj och inte vet riktigt vad vi ska göra eller hur vädret blir, så är det kanske så det måste vara. Kan tänka mig att en och annan tycker att vi är lite galna som ger oss iväg med tre så små barn men det känns mest kul och dessutom har vi ju god hjälp av svärföräldrarna och faster så jag tror verkligen att det kommer att blir semester!
Gårdagen då , ja det är konstigt vad oerhört effektiv man är när man måste. Klarade av diverse möten, aktiviteter som uppstod på grund av mötena samt en hel del annat. Det kommer säkert ändå att vara rörigt när jag kommer tillbaka men nu vet jag i alla fall vad jag har att utgå ifrån. Levde på en clementin och en Coca Cola under dagen... Det är möjligen fördelen med att ha varit magsjuk - jag var helt enkelt inte hungrig. Tog tåget 17:10 och rusade igenom två ärenden på stan - lite smink och ett par nya BH...Hemma vid sex, hjälptes åt med mat och välling till barnen och sen rusade jag till affären. Väl hemma hade faster kommit, vi lade barnen, lagade och åt middag, ringde ett par telefonsamtal och sen började stora packningsracet som avslutades vid 10-tiden. Då hade jag hunnit med att var frustrerad över försvunna Försäkringskassekort som jag trodde försvunnit i barnens lek men som dök upp i min plånbok, hör och häpna. Jag kunde inte ens skylla på någon annan... Avslutade dagen med några jobbmail som jag inte hunnit med... Phuu!

Men idag har det alltså varit lugnt. Ena sonen har gått omkring med sin ryggsäck hela morgonen och frågat när vi ska åka. Nu är de båda stora på stan med pappa och faster. Efter utlovat lördagsgodis var det inga svårigheter att få iväg dem. Lillen sover och jag ska hoppa in i duschen. Sen bär det snart av! Härligt!


Magproblem

Har påpasslig mitt i allt på jobbet , och resan till Italien på lördag, drabbats av konstig magsjuka som tvingat mig till säng och toaläge under dagen. Fick lov att åka en sväng till jobbet först och dra igång den utbildning som jag är ansvarig för - vågade inte riktigt lita på att allt skulle fungera. Förväntar mig en hel hög med frågor när jag förhoppningsvis kommer tillbaka imorgon. Sen eftermiddag ringde det från det stora IT-chefsmötet på ort utomlands. Var inte särskilt förvånad, jag borde nog egentligen varit där men reagerade ändå först på mitt gamla vanliga vis. När jag fick ringa ett samtal och sansa mig lite kändes det bättre. Jag har inte gjort något fel utan handlat efter de förutsättningar jag har. Bokade möte med berörda i morgon med fokus på lite konkret action. Det är bara en av sjuttioelva saker som ska fixas imorgon för att jag ska kunna åka till Italien hyfsat lugn och med gott samvete på lördag.

Den lilla lyxen och uppfräschningen som jag tänkt unna mig dess för innan i form av färgning av bryn och fransar (fick presentkort i födelsedagspresent) brann förstås inne men skillnaden blir inte så markant, det blir ju bara precis som vanligt.....

Jag tycker bredband är en suverän uppfinning -gärna trådlöst - sitter just nu med min bärbara i sängen och tänker inte flytta mig härifrån mer idag. Den har också tillåtig mig att jobba lite under eftermiddagen.... Tänk det är inte så länge sedan det lät som en saga...

Efter påsk

Nej det är nog så som Manon påpekar nedan - orden räcker inte och ändå har jag så svårt att släppa. Har återkommit i tanken flera gånger även de senaste dagarna.

Vardagen rullar på efter påskledigheten. I ett häftigt tempo kan tyckas.... Jag trivs egentligen bäst när det är snudd på för mycket och det är ok just nu när J är hemma. Men de senaste två dagarna har faktiskt varit näst intill för mycket. Nu har jag just jobbat undan och tänker ta helg.

Den stora nyheten är att till slut kom ett jobberbjudande från företaget där jag konsultar nu och att det var vilkor som jag kunde acceptera. Resultatet är att jag nu har sagt upp mig och börjar på nytt i augusti. Skillnaden kommer inte att vara så stor eftersom jag är där mer eller mindre heltid redan.

Påsken är redan en vecka bort - vad blev det av den:
Jo, det blev lammstek - två gånger till och med- en lagad av maken och en av mamma och det blev lax hos goda vänner men inget påskbord och inga ägg. Däremot besökte påskharen familjen till killarnas stora förtjusning både med godis och små presenter i form av studsbollar och hopprep. Det blev även påskägg med skattjakt hos kompisarna på påskafton och påskpresenter hos morfar och mormor. Två kyrkobesök i form av att jag lyssnade på makens repetition inför konsert på långfredagen. Den andra på annandagen då vi hela familjen besökte en upplevelsvandring som på olika stationer illustrerade påskberättelsen. Det fanns inslag som uppskattades av alla och vår minsting som annars låter ganska mycket var knäpptyst en hel timme. Det kändes som helgen var lång och vi fick en ganska bra balans mellan olika aktiviteter.


Berörd

Det kommer så nära, så nära. Har haft svårt att sluta tänka och sluta läsa och jag ser när jag surfar runt i dagböcker och bloggar att många andra känner lika dant. Kanske för att man känner att det kunde ha varit man själv som drabbats. Ännu starkare blir det när man har egna barn Därför är det lättare att ta till sig och beröras än av de tusentals för oss, okända barn, som av olika skäl, dör och lider runt om på jorden varje dag.... Det här barnet och hans familj, en av många som är drabbade av olika saker varje dag - har lärt många av oss att stanna upp lite extra och uppskatta det vi har. Kanske tänka lite mer på våra medmänniskor och då kanske det här speciella människoödet har det goda med sig att vi tänker mer på våra medmänniskor över huvudtaget och på att vi faktiskt kan vara med och bidra till att göra livet lite bättre och enklare för några andra. På så vis blir det meningsfullt - ett öde av många men kan hjälpa till att flytta fokus från den egna sfären som man så ofta hamnar i till att se sina medmänniskor i lite större utsträckning. Jag behöver sådana påminnelser mellan varven och jag försöker använda den här upplevelsen av att bli så berörd till det. Det virituella ljuset jag tänder i kväll och den tysta bön jag ber får sätta fokus på barn som lider och på att vi faktiskt kan hjälpa till och bidra om vi lyfter blicken en aning. Det är ju påskdagen idag och det är ju också kanske det viktigaste i det kristna budskapet att vi ska tänka mer på andra än på oss själva och fokusera på vad kan göra för andra.


Det man inte har i huvudet....

osv. skulle kunna vara en passande rubrik på den här dagen. I närheten av Nyköping, påväg hem från två dagars påskfirande i Uppsala, säger jag till mannen som packat i bilen:" Min dator kom väl med, va?" Datorn som åsyftas är min jobbdator och eftersom jag just nu jobbar hos kund finns ALLT på den datorn, och inte på någon jobbserver, dessutom ligger diverse anteckningsblock, lösenordsdosor, USB-minne och annat i den väskan. Har kort sagt väldigt svårt att få något jobb gjort utan den.... Maken låter tveksam vid min fråga, så vi kör in vid Nyköpingsbro och kollar - Ingen dator.... Ja, jag  borde kanske haft koll på min dator själv, men den stod vid andra grejor som skulle med så det föll mig inte in att dubbelkolla. Så vad gör man - inte vänder man med mer än halva sträckan körd och tre barn i bilen. Man ställer in sig på att ta tåget tur och retur Uppsala dagen därpå. Som tur är har jag en ganska envis man - medan jag rattade bilen hem mot Linköping och fortsatt påskfirande hos goda vänner, ringde mannen runt och återupptog diverse gamla kontakter med den gemensamma nämnaren att de kunde tänkas vara i Uppsala över påsken och ha vägarna förbi Linköping någon gång under helgen. Till slut fick han napp på ett ganska oväntat sätt. Genom att ringa till sitt jobb och fråga efter namn och nummer till en annan kollega från Uppsala fick han reda på att den som svarade i telefonen hade sin dotter hos en pojkvän i Uppsala och de två skulle köra till Norrköping i morgon. Ett sista telefonsamtal senare var det fixat. Svärföräldrarna promenerade över med datorn och en skopåse som det visade sig att vi också glömt och imorgonlunch anländer grejorna per Scanialastbil till Norrköping. Det är roligare att åka totalt 7 mil T/R Norrköping än att tillbringa påskdagen med SJ... Väl hos de goda vännerna fick vi höra att de ska till Stockholm över dagen i  morgon så i värsta fall hade svärföräldrarna kunnat åka till Stockholm och överlämnt grejorna till våra vänner som hade tagit hem dem....


Tyst i huset

Vad göra Annapanna när hon är nästan ensam hemma, bara yngsta sonen är här också och han har sovit största delen av kvällen. Tja, man hade ju kunnat önska att hon legat på divanen, tagit det lugnt, sett en film eller läst en bok. Men inte, hon har farit runt som ett jehu- städat, tvättat och packat inför morgondagens Uppsala tripp, packat ur och i bilen, bakat bröd och kaka till påskaftonen och pratat lite i telefon mellan varven samt passat på att röja bland stora sönernas leksaker när de nu inte är hemma. Det är mer än vad Annapanna normalt hinner under alla vardagskvällar en vecka....

Det känns ganska bra men är samtidigt lite korkat - eftersom veckan varit så jobbig borde jag säkert tagit det lugnt i stället. Några av sakerna var jag tvungen att göra men rätt mycket hade jag kunnat skippa. Nu ska jag i alla fall slå mig ned framför TVn en stund och jag har suttit några minuter här och kollat igenom mina favoritsiter. Hoppas att lillemannen har en lugn natt och sover gott och gärna  många timmar i sträck.

Fördelar med att jobba hemma

- Nära till yngste sonen och manen
- riktigt kaffe
- utsikten genom fönstret - vacker vårdag just i dag
- möjligheten att ta en liten tupplur på lunchen....

..... vilket faktiskt var skälet till att jag jobbade hemma just idag. Sista nätterna har varit ganska stökiga med mindre sömn en vanligt, dessutom känner jag mig lätt förkyld. Jag har tagit större del på nätterna än vad jag normalt skulle göra med tanke på att jag jobbar men mannen är solist på stor konsert på fredag och kan i princip inte vara sjuk då. Så med tanke på att även han fått sin beskärda del av sönernas förkylning. Därför valde jag att jobba hemma idag - kunde då sova 1 timme längre på morgonen och dessutom vila en halvtimme på lunchen. Dessutom njöt jag av att ha min glada 9 mån guldklimp i närheten. Det var första gången jag jobbade hemma sedan vi skaffade bredband och trådlöst nätverk. Det är så fantastiskt smidigt. Ingen skillnad mot jobbet!

Har funderat en del på vad det är som gör att man berörs så starkt av andra människors öde som i fallet med lille Tille i Sundsvall. Varför berör ett barn och hans familj så starkt när det finns så många människor som lider. Gissar att det är att det kommer så nära och är så konkret. Även om man aldrig kan föreställa sig vad det handlar om så är det lättare att relatera till än svältande och lidande människor någon annan stans på jorden. Just i det här fallet tror jag också att det handlar om viljan att så öppet och naket berätta. Har svårt att släppa detta och är lite förvånad själv över hur oerhört berörd jag är.

Påskigt tjejsnack


Tjejsnack
1. Målar ni ägg hemma hos er till påsk?
Ja absolut
2. Äter du mer ägg än vanligt till påsk
Ja, jag gillar hårdkokta ägg med Kalles kaviar eller rom.  
3. Går du i kyrkan i påskhelgen? 
Ja någon gång blir det. Hoppas att få tillfälle att lyssna på maken som ska sjunga på långfredagen 
4. Äter du lamm till påsk?
Lagar inte själv men gäran om någon bjuder
5. Vad betyder påsken för dig, en religiös högtid eller en mysig inledning på våren?
Både och. Ursprunget och budskapet är viktigt för mig men påsken är också starkt förknippad med vår, vackert ljus, blommor och glädje över vår och sommar och det hänger ju faktiskt också i hop med det religiösa budskapet som ju är ett glädjebudskap!

Tacksam

Precis som så många andra har jag senaste veckan berörts av Tille, och hans familj som fått mycket uppmärksamhet tackvare en kvällstidning. Det är svårt att skriva något om detta utan att det ska låta tamt eller överdrivet eller något annat. Det är helt enkelt svårt att uttrycka i ord. Främmande människor och deras liv kommer också så mycket närmare tackvare den globala "nätkultur" som vi lever i. Det gäller att inte fastna utan att vara närvarande i sitt eget liv. Det jag har lärt mig och tänkt mycket på när jag läst om den här lille killen är hur oerhört tacksam man ska vara över stort och smått i sin egen vardag och inte minst över de egna barnen. Tacksam för syskonkärleken de visar varandra, tacksam över den ena stora killens stolthet när han vågade vara med och sjunga inför en fullsatt kyrka, över minsta killens lycka när jag kommer hem från jobbet, över alla tres utveckling, framsteg, härliga kramar - att de finns till och ger oss så mycket kärlek och glädje! Jag behöver bli påmind, stanna upp och tänka efter ibland. Berättelsen om Tille blev en sådan hållplats.Jag känner mig ganska trött och sliten i kväll så efter en tur ned till källaren och tvättstugan ska jag krypa ned i sängen med the, kanske lite glass och några böcker och tidningar, och försöka kurera embryot till förkylning som jag bär på.


Söndagmorgon

Söndagmorgon och klockan är 8.... Jag har placerat yngsta sonen framför hans favoritlåda i köket och där sitter han och är ganska nöjd med slevar,kavlar och potatispressar. I natt hade vi värsta flyttkarusellen men alla fick sova hyfsat till slut. Yngsta sonen, som just börjat sova i eget rum, flyttades över till oss eftersom han kändes riktigt febervarm när han vaknade vid ett-tiden. Någon halvtimme senare vaknade en av storkillarna i panik med falsk krupp. Innan han lugnat sig var förstås alla barnen vakna och diskussionen om logistiken för resten av natten tog fart... Jag lade tillbaka minstingen i hand egen säng och han somnade om omedelbart så jag kunde lägga mig på madrassen hos den friska av de större killarna. Maken och sonen med krupp tog en kort promenad och lade sig sedan i stora sängen. Arrangemanget fungerade utmärkt till 06:30 då yngste sonen vaknade. Han är nog snart redo för en ny tupplur.... Känner själv av killarnas förkylning men hoppas kunna hålla det i schack. Hade mindre bra dag igår - kände av PMS och infektionen hela dagen men det blev lite bättre framåt kvällen. Jag kunde faktiskt ligga på divanen en stund medan lillsonen sov och maken tog de stora på promenad ner på stan. Det är lyx att hinna ligga på sängen och läsa en liten stund mitt på dagen. Ska kanske koka gröt nu, kanske väcka resten av familjen men lugnet är ganska härligt....

Roligt på jobbet

Jag trivs så fantastiskt bra på jobbet just nu. Det är länge sedan jag hade så roligt. Det är självständigt, helt mitt eget ansvar att driva och kontakter med en massa trevliga människor hela tiden . Dessutom kryddat med stor mängd utmaningar av olika slag att hantera. Jag känner att jag lever upp på jobbet för första gången på riktigt riktigt länge. Glömmer nästan bort att tänka på familjen där hemma. Det är dock obetalbart att komma hem på kvällen och mötas av alla grabbarna. Den yngsta har börjat säga mamma (han säger även baba, som vi tolkar som pappa)och hoppar på sittandes på golvet när han får syn på mig. Eftersom han själv inte tar sig dit han vill ännu så blir ha alldeles förtvivlad om man inte kommer direkt in och hälsar på honom.

Gammalt och nytt tjejsnack

Några veckors Tjejsnack följer här:

Innan jag går hemifrån kollar jag att ....
att jag dragit ur sladdar och stängt av spis och tvättmaskin
2. Det spelar ingen roll hur jag än försöker, jag kan ändå inte ....
unna mig tid att sätta mig framför datorn och verkligen skriva
3. Jag äter för mycket ....
av det mesta men särskilt godis
4. Jag brukar alltid ....
läsa åtminstone några minuter när jag lagt mig
5. Jag har svårt att ....
hålla mig vaken både med TV, böcker och tidningar nu för tiden och det beror på att jag har svårt att lägga mig i tid.

1. Vilken är din favoritplats i din stad?
Trädgårdsföreningen (stadsparken), centrum och vårt bostadsområde
2. I ditt hemland?
Fjällen eller skärgården men det finns så mycket som är vackert och värt att uppleva om och om igen
3. I hemmet?
soffhörnet
4. I världen?
Rom, Provence
5. I fantasin?
I drömhuset som är stort med rätt antal sovrum (minst 5) stora sällskapsutrymmen och en lagom stor trädgård 

Rent hus:
1. Brukar du göra en grundlig vårstädning?
Nej oftast inte
2. Vem tvättar fönstren hemma hos dig?
Jag eller maken men förra året anlitade vi en firma och det gör vi nog om i år
3. Vad använder du för medel till golven?
Det vad varierar
Vad är det roligaste/tråkigaste hushållsarbetet
Matlagning/städning och den eviga tvätten

Just nu...
1. Är det något speciellt du längtar efter just nu?
Resan till Italien om några veckor. Att komma igång med jobbet i morgon
2. Hur är vädret hos dig just nu?
Förhållandevis mild vårkväll. Blandat med sol och regn under dagen. Blötsnöt i morse - april alltså...


3. Vilken hemsida kommer du att besöka härnäst?
Får se vad det blir i morgon för nu kopplar jag ned för dagen. 

4. Önskar du att du vore någon annanstans just nu?
Egentligen inte. 
Just nu...
5. Önskar du att du vore någon annan, isåfall, vem?
Är ganska nöjd med att var mig själv...
Vardagen kom snabbt

Efter en fantastiskt härlig vecka i fjällen blev det vardag, en intentiv sådan väldigt snabbt. Även denna vecka passerade i racerfart. Började måndagmorgonen med punkterad cykel och osams med maken men sedan blev det stadigt bättre. Både årsmöte på dagis och styrgruppsmöte på jobbet avlöpte väl. Efter årsmötet gick jag och bästa kompisen K ut och drack vin. Det var otroligt länge sedan sist och väldigt trevligt. Det är häftigt att har en vänskap som går så långt tillbaka. Efter några minuter flyter samtalet helt utan barriärer.

Helgen har kännetecknats av födelsedagar. I går fyllde Ks dotter, tillika vår guddotter 5 och hade kalas i simahallen. Storkillarna och jag var där, badade med resten av dagisets storbarnsavdelning och några andra barn och föräldrar i bekantskapskretsen. Sönerna var nöjda med badande och korv, glass och godis som bjöds efteråt. Jag var nöjd, eftersom det var så mysigt att bada med killarna, något som nästan bara maken gjort förut, och för att jag faktiskt hann prata lite grand med några andra trevliga föräldrar och med födelsedagsbarnets morföräldrar som varit mina extra föräldrar under uppväxten.

Igår kväll firade vi makens syster som fyller 30 idag. Hon kom från Oskarshamn mitt på dagen och åkte vidare till Uppsala i morse. I går lagade vi god trerätters och satt och pratade. I morse var hela familjen uppe och sjöng. Slutligen har vi i eftermiddag varit på tårtkalas hos en jobbarkompis till mig som fyller år i veckan. 6 grabbar, vår minsting inkluderad lekte glatt på golvet och vi vuxna kunde  fixa och prata lite.